Med inspiration utav Emily’s Liv så tog jag mig och Nicole till mataffären idag för att köpa lite hem lite ingredienser till kvällens Tikka Masala. Då jag inte kände för kyckling, så vart det fläsk istället, jag skojar inte, vad gott det blev!
Till riset följde jag Emily’s recept, som ni hittar här eller längre ner på inlägget tillsammans med hur jag gjorde min Pork Tikka Masala.
Indiskt ris
25 g smör
2 msk rapsolja
2st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
5 dl basmatiris
2 tsk gurkmeja
9 dl vatten
7 st kryddnejlikor
3 st lagerblad
1,5 tsk salt
Gör så här:
1) Hacka löken och vitlöken. Fräs i smör + olja på medelvärme i ca 5 min utan att löken får färg.
2) Häll i riset och gurkmejan och rör runt ordentligt.
3) Tillsätt vatten, salt, lagerblad och kryddnejlika och låt koka långsamt under lock 20 min tills vattnet försvunnit.
Och till köttgrytan:
2 msk /klickar smör
1 gul lök, hackad
ca 300-400 g fläskkarré, skuren i munsbitar (3 skivor)
2 st vitlöksklyftor, hackade
5 cm purjolök, det ljusgröna, hackad
1 st tomat, hackad
1 st gul paprika, hackad
0,5 röd chili, hackad
2 tsk garam masala
0,5-1 tsk gurkmeja
3 msk tomatpuré
1 msk ingefära, hackad
3 dl vispgrädde
0,5 dl koriander, hackad (färsk!)
salt efter smak
1-2 nypor socker
cayennepeppar efter smak
Gör så här:
Smält smöret i en stor stekpanna. Lägg i löken och låt bli lite mjuk och glansig under omrörning under kanske 5-10 minuter. Tillsätt fläskkarrébitarna och bryn tills de fått lite färg.
Tillsätt vitlök, purjolök, tomat, paprika, chili, garam masala, gurkmeja och tomatpuré. Rör runt och låt fräsa någon minut eller två.
Tillsätt därefter vispgrädden, koriandern, socker samt lite salt. i smör. Låt koka långsamt, dvs. sjuda 5-15 minuter. Tillagningstid beror på om köttet är klart. Längre tid ger dessutom lite mer smak då kryddorna hinner mumsa ihop sig. Smaka av med salt efter smak och öka eventuellt styrkan med cayennepeppar lite i taget.
Till Raita-yoghurten skulle man använda sig av matyoghurt, så istället för att köpa en ny matyoghurt använde vi oss istället av vår Turkisk Yoghurt som vi redan hade i kylen från vår Tzatsiki häromdagen! Var ju hur gott som helst! 😉
Till nästa gång vi ska äta indiskt så funderar jag på att göra den i ris-kokaren, då jag kände att riset vart lite för ’blött’ i kastrull, eller så är jag bara riktigt okunnig i o laga ris i kastrull -.-’
Senaste kommentarer