Idag så kände jag för lite grekiskt, fastän att varken jag eller Johan äter oliver!
Detta behöver du:
Till klyftpotatisen:
6 stora potatisar eller kanske 10 mellan potatisar
Paprika & oliver, om du vill ha det till potatisen
2 msk rapsolja
Salt
Peppar
Paprikapulver
Oregano
Vitlökspulver
Och blanda! 🙂
Till tzatzikin:
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl turkisk yogurt (tycker den har den perfekta konsistensen jag vill ha, den grekiska är lite allt för krämig!)
½ gurka,riven , lägg gärna i mer om du vill ha mer, en smaksak egentligen 😉
någon matsked vinäger, helst vitvin men rödvinsvinäger fungerar med!
Till biffarna:
500 gram lammfärs, blandfärs eller nötfärs
1.5 dl ströbröd & 2 dl mjölk eller 2 kokta kalla potatisar
2 ägg (lägg först i 1 och se om smeten blir bra, annars så kanske den blir för ’blöt’)
1 dl hackad lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl smulad fetaost och/eller 8 små tärningar att sticka i biffarna
0.5 tsk – 1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk olivolja att steka i
Svartpeppar
Oregano
Timjan
Tillagning:
- Förbered först potatis och tzatziki: Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj och rensa potatisen. Skala den om den har jordigt skal. Fint skal kan du lämna på.
- Dela potatisen i klyftor eller halvor om de är små.
- (Skölj och skär paprikan i grova bitar.)
- Skölj potatisklyftorna i ett durkslag.
- Lägg potatis, paprika och oliver i en stor stekpanna eller ungsform som tål ugn eller ugnsform. Blanda i olja, salt och peppar.
- Stek potatisklyftorna i mitten av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt.
- Tzatziki: Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill.
- Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål. Tillsätt ordentligt med salt på så att det blir enklare att krama ur vattnet från den rivna gurkan.
- Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök, vinäger och rör om.
- Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det.
- Biffarna: blanda ihop mosad kokt potatis eller ströbröd med mjölk, ägg, lök, vitlök samt smulad fetaost i en skål till en smet. Tillsätt salt, peppar och ev. fler kryddor som du gillar
- Tillsätt sedan köttet och rör så lite som möjligt till en jämn färs.
- Stek ett litet smakprov och smaka av med salt och peppar.
- Forma 8 – 10 biffar. Stick ner en liten tärning fetaost i mitten på varje biff.
- Stek biffarna gyllenbruna på varje sida i olivoljan och sedan i ytterligare 5-10 minuter på låg värme så att de blir genomstekta.
- Servera biffarna med potatisen och tzatzikin. En grönsallad passar också till.
Senaste kommentarer